Relat a la revista Portella

Fa ja un cert temps, concretament el dia dos de juny, els responsables de la revista Portella (Col·lectiu Portella), em van demanar un relat pel seu número deu. Em vaig sentir honorat pel prestigi que aquesta revista té al país. En el seu missatge deien que em deixaven les mans lliures per escriure el que volgués. Només van posar un condicionant: la llargada. No em podia passar de tres fulls, que traduït són unes 1320 paraules i, per ser més exactes, set mil dos-cents cinquanta caràcters. (más…)

Albada en rosa

Aquest matí, m’he aixecat per agafar la sortida del sol. La previsió era bona, amb núvols i vent. No tenia clar com estaria la mar, per sort estava en calma, sense ones. Feia molts dies que no agafava la Canon, tenia ganes de sortir, escoltar una mica de música i deixar la ment en blanc. Al final els núvols no m’han deixat veure la sortida però els canvis de colors han estat fantàstics. Estic estructurant una nova novel·la i deixar-la de costat, amagada sota la creació fotogràfica, fa que les idees puguin sorgir amb naturalitat. Suposo que ara us pregunteu si ha anat bé? Sí, la veritat és que sí. Ha estat un matí molt productiu.

Podeu veure la imatge en gran en la meva Galeria de FLICKR.

Planificar una novel·la

Com a introducció al Taller d’iniciació a l’escriptura creativa del mes de gener, he preparat per aquest mes de desembre, una classe per aprendre a planificar el teu nou projecte literari. Serà gratuït i està orientat a tots aquells que volen tenir uns mínims coneixements de com afrontar un text llarg de més de cinquanta mil paraules. Els elements narratius també poden servir per saber com estructurar un relat curt o llarg.

cartell_PLA_NOV

PRESENTACIÓ

 

Escriure una novel·la implica un gran esforç durant un temps indeterminat, temps que normalment es tradueix en mesos (en el millor dels casos) o anys. Per tant, per fer aquesta inversió, ens caldrà tenir molt clar el repte que afrontem. Dit d’una altra manera: ens hem de preparar, ens hem d’organitzar.

La majoria de gent abandona quan, després de setmanes o mesos, els problemes els superen. Si pel contrari s’acaba i s’envia a un editor, també en la gran majoria dels casos, quasi un noranta-nou per cent, serà rebutjada sense saber per què. Aquest consum d’energies físiques, psíquiques i també emocionals acaben diluint-se sense saber on no has encertat. El normal és desil·lusionar-se, arraconar el manuscrit a un calaix i renunciar.

Aquest taller ens permetrà identificar els elements fonamentals per assolir l’èxit.

Si els coneixem, podrem:

  • Avaluar la nostra capacitat de compromís
  • Fer una preparació acurada
  • Preveure les nostres necessitats
  • Planificar correctament l’estructura

Aquests aspectes es poden emmarcar en diferents apartats.Físics i mentals: 
Estem preparats per afrontar un repte d’aquestes característiques?Formació
: Tenim la capacitat necessària?Narratius: 
Tenim els coneixements necessaris?

 Metodologia: Reunió a la Biblioteca Pública de Govern, dijous dia 3 de desembre a les 20,15 hores. Presentació; anàlisi dels elements fonamentals a tenir en compte. Debat: exposició per part dels participants de les dificultats que troben.


Nivell: Tots nivells.Requisits: No és necessària cap mena d’experiència.Durada: Aproximadament seixanta minuts.


Places limitades. Inscripció obligatòria.Preu: Gratuït.

Professor: Ricard de la Casa

Lloc: Biblioteca Pública del Govern. Ed. Prada Casadet, baixos. Andorra la Vella. Tel: 828750 – bibliopublica@andorra.ad

 

Més informació i inscripcions al TALLER D’ESCRIPTURA CREATIVA

 

Camí del Canal

Este pasado sábado, Ramón, Ángela, Jesús y yo hicimos el camino interparroquial que comienza en Ransol (Parroquia de Canillo), justo donde se sitúa la pequeña presa del mismo nombre y llega hasta el lago de Engolasters (Parroquia de Escaldes). Hace más de ochenta años se construyó un canal que discurre bajo la montaña. Este camino sigue el canal y por ese mismo hecho, apenas tiene desnivel. Está a unos 1650 metros de altura (el camino tiene pequeñas subidas y bajadas para adaptarse al terreno. Tiene unos dieciocho kilómetros y se puede acceder a él desde distintos lugares, el primero de ellos desde el aparcamiento del Tarter (pistas de esquí) y el último desde el mismo lago de Engolasters. (más…)

Entrevista en El Periòdic d’Andorra

L’ENTREVISTA DE LA CONTRA

Per Estefania Gracia

Organitza un taller sobre el programa Scrivener que vol mostrar com funciona l’eina i estalviar temps als usuaris

Ricard de la Casa és professor però tre­balla sempre en el món del comerç. Ha donat classes de fotografia, de sub­marinisme i des de fa uns anys d’es­criptura creativa. «Els meus projectes són tots literaris, fins ara havia publi­cat sempre dintre del gènere de cièn­cia-ficció a diversos països, ara mateix les meves metes són publicar novel·les de ficció localitzats en el nostre món actual».

Entrevista Ricard

–Com sorgeix la idea de fer el taller?

–Va sorgir de manera natural. A finals de l’any passat em van proposar de fer-lo en saber que jo utilitzava habitu­alment el programa Scrivener. Com que habitualment faig tallers d’es­criptura creativa, els meus alumnes han sentit parlar d’ell i són ells els que millor poden aprofitar els seus avan­tatges.

–Per aquell qui no ho conegui, què és Scrivener?

–És un programa per organitzar els escrits que incorpora, a més, un edi­tor per escriure. Una poderosa eina que fa totes les tasques que un escrip­tor necessita: escriure, documentar-se, prendre notes, guardar i compa­rar entre arxius actualitzats per veure que has canviat. Organitzar escenes i capítols, enllaçar a pàgines externes, guardar imatges, revisar, corregir, crear fitxes de personatges, afegir eti­quetes i metadades, exportar a altres formats incloent, a més dels clàssics, els electrònics com PDF, ePub o Mo­bi i fins i tot oferint-nos noms de per­sonatges quan no volem pensar gaire.

El més important: no cal sortir d’ell, tot està dintre d’un sol projecte i està molt ben organitzat per tal de no perdre’s dintre ni perdre cap engru­na d’informació. Per tant, si volem es­tablir una comparació, podríem dir que és el Photoshop del món de l’es­criptura.

–A qui va dirigit el programa?

–A tots aquells que els hi agrada es­criure: novel·listes, articulistes… però també tots aquells que tenen relació amb escriure: periodistes, bloguers, academicistes, etc.

–En què els pot ajudar?

–Les paraules clau són: Organització i productivitat. La segona esdevé fona­mental i ens arriba de tenir una bona organització en els nostres projectes. Assolir l’èxit en les nostres metes dià­ries fa que ens submergim en el que fem amb més il·lusió. Escriurem més perquè perdrem menys temps i amb més qualitat perquè ens centrarem en el que realment és important: es­criure. Sense ell, la meva nova novel·la, Caminant sobre vidres, d’unes 400 pàgines hauria estat molt més feixu­ga d’escriure, hagués tardat molt més temps i del que estic segur és que grà­cies a ell, la novel·la és molt millor.

–Quin és l’objectiu de la iniciativa?

–En el moment d’aprendre com fun­ciona un programa sempre tens por del temps que has d’invertir a conèi­xer-lo mínimament per treure profit. L’objectiu és fer perdre aquesta por i que aquell mateix dia comencis a uti­litzar-lo amb plenes garanties. És un taller d’iniciació, de donar les claus més importants per poder treballar amb ell.

Al sortir sabràs utilitzar les prin­cipals eines i no et farà por comen­çar a treballar amb ell. És important saber que si necessites una funció, segurament Scrivener la fa, a les ho­res només perdràs uns minuts a tro­bar com es fa allò i seguir creant.

–Com definiria el taller?

–Si tens ganes d’escriure o de ser més productiu, aquest taller és la porta d’entrada.

–Quina opinió recull dels tallers un cop finalitzats?

–A l’anterior, els assistents van sortir molt satisfets. Molta gent que no va poder venir perquè el dissabte no era un bon dia per aquesta activitat, em van demanar de poder-lo repetir. De fet, conec alguns que vindran que ja van assistir al primer per tal de refres­car coneixements.

–Quin creu que és l’aspecte més im­portant del taller?

–Un llenguatge planer i molt visual, gràcies al fet que tot ho fem davant d’una pantalla gran que permet se­guir la demostració pas a pas.

–Què ha de fer la gent que es vulgui apuntar al taller?

–Com és gratuït, només m’han d’envi­ar un correu a: rdelacasa@gmail.com.

–Té previst realitzar altres tallers?

–Al gener començo un taller d’inicia­ció sobre escriptura creativa d’una du­rada de 12 setmanes (de gener a març) i a continuació en faré un segon de nivell avançat de 8 setmanes (abril i maig). Tots els interessats poden po­sar-se en contacte amb mi per correu electrònic, com més aviat millor do­nat que les places són limitades. El mi­llor és visitar el meu bloc: taller.de­lacasa.net per informar-se en detall, estar al dia de les activitats i llegir arti­cles sobre escriptura.

 

© Estefania Gracia. Publicat a El Periòdic d’Andorra del dimarts dia 10 de novembre de 2015.

 

Seminari Scrivener

Cartell Scrivener2

El dijous dia 12 de novembre faré un altre seminari sobre Scrivener, uns dels millors programes pensats per escriptors, articulistes i bloguers.

Aquest Taller tracta d’ensenyar les principals virtuts d’aquest programa. La seva poderosa organització interna que permet associar, textos, arxius, pàgines web, imatges, idees, notes, paraules claus… A més de disposar d’un tractament de textos molt flexible.

El Seminari tindrà lloc a la Biblioteca Publica de Govern, és una activitat gratuïta però cal inscriure-s’hi atès que les places són limitades. Durada 2 hores.

Més informació i inscripcions a: Taller Scrivener